SJHS Makes Way for New “Green” Building at Queen of the Valley Medical Center

ORANGE, CA --- The St. Joseph Health (SJH) and its Queen of the Valley Medical Center (QVMC) are building a new hospital addition in Napa, Calif. that will serve as a prototype for sustainable, or “green,” facility design within the organization. This new building will meet the stringent Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)standards established by the U.S. Green Building Council to become a LEED Silver certified facility.

The Queen has begun site preparation for construction of an approximately 72,000 square-foot expansion. The new expansion will mean better care for patients through enhanced facilities and technology. When construction is completed, the hospital’s six-room surgery department will move from the west building into the new surgical pavilion equipped with the latest technology and equipment. The new space will offer the same number of new surgery rooms, but the number of Intensive Care Unit (ICU) beds will expand by 20 percent to include four additional beds to meet Napa’s growing community needs.

This pavilion project represents the next milestone in what will ultimately be a three-decade journey and demonstrates how Queen of the Valley is always focused on the future of healthcare in Napa and ensuring community needs are met now and in the future. The expansion will not only provide cutting-edge patient care, but will also set a new standard for hospitals in the Bay Area by becoming one of the first environmentally friendly facilities in the area. The Queen will be one of the first hospitals in California to receive LEED certification.

In addition, SJH and QVMC have developed this new hospital addition to promote improved operations through participation in the Pebble Project. This research initiative, established by the Center for Health Design (CHD) and selected U.S. healthcare providers, will create change in the healthcare industry by providing researched and documented examples of healthcare facilities whose design has made a difference in improving patient and staff outcomes, as well as operating efficiency.

Sustainability & LEED:
Several of the original goals for the QVMC North Building addition focused on sustainability. In order for the project to attain LEED certification for the first time in SJH history, it focused on creating efficient, flexible and healing environments based on sustainable principles. The project is currently tracking to receive LEED Gold status largely due to the early implementation of LEED requirements. Implementation of these requirements is also being accomplished at little to no additional cost impact. Some of the points earned include connectivity to nature through a healing garden, a thermally efficient building skin to reduce energy consumption and optimize lighting conditions, and use of recycled and low-emitting materials throughout the structure.

Due to the early implementation of LEED measures to reduce first cost impact, several measures are projected to save costs from a life cycle cost perspective. Some of these cost savings include reduction of energy and water consumption through efficient fixtures, enhanced building systems management tools to identify areas of waste, and a sophisticated building envelope to reduce heating and cooling needs. The hospital intends to share their sustainable position through a green education program, which includes informative signage and volunteer-led tours of the facility.

Pebble Project:
QVMC enrolled in the CHD’s Pebble Project during the schematic design phase with the intention of benefitting from sharing with other facilities also committed to advanced, innovative and high quality healthcare design. The North Building project includes evidence-based design features supported by the Pebble Project, such as 100 percent private patient rooms with dedicated family spaces, distributed nurse stations, installed patient lifts and access to nature for patients, families and staff.